Modulul 3: Artă şi Cultură

În unitatea precedentă, ați învățat un lexic de bază vizând omul şi societatea și ați parcurs tipurile şi regulile de utilizare a substantivelor şi pronumelor. Ați dezbătut elemente ce țin de atitudinea persoanelor surde faţă de persoanele auzitoare care învaţă limbajul mimico-gestual (LMG) şi despre integrarea persoanelor surde în societate.

În această unitate, veți învăța să exprimați, în limbajul mimico-gestual românesc (LMGR) genurile artistice, diferite activități cultural-artistice, instituţii culturale, mişcări şi curente artistice, grade de comparaţie. În acest scop, se va pune accentul pe exprimarea timpurilor verbului, pe modificările la nivel morfologic pentru exprimarea diferitelor moduri ale verbului, tipuri de verbe şi diateza în LMGR. Se va pune în discuție rolul elementelor nonmanuale, iconicitatea semnelor din sfera activităților culturale şi vă veţi putea face o impresie despre talentul artistic al unor membri ai comunităţii surzilor. Se vor prezenta elemente ce ţin de identitatea comunităţii surzilor prin paradigma patologică şi cea culturală.

LECȚIA 1

În cadrul acestei lecții, veți asimila un lexic de bază pentru a exprima genurile artistice, instituţiile şi activităţile culturale, instrumente şi surse de inspiraţie în artă. Pentru acest scop, veți parcurge și exersa verbul şi tipurile de verbe întâlnite în limbaj mimico-gestual, vă veți familiariza cu utilizarea elementelor nonmanuale, pentru a indica cât de mult vă place o anumită activitate ş.a.

 

Contextualizare – Vizionați materialul video introductiv.

O ştire despre Festivalul Naţional „Surzii, creatori de frumos”, organizat de Asociaţia Naţională a Surzilor din România.

 

Să recunoaștem!

  • Ce semne recunoașteți?
  • Ce reguli gramaticale recunoașteți în materialul video prezentat?

 Situație de comunicare: Ce genuri artistice cuprinde Festivalul Naţional „Surzii creatori de frumos”?

 

 Să învățăm semne!

 

Sfera lexicală: Genuri artistice

 

1. Artă
2. Domeniu
3. Grafică
4. Sculptură
5. Artizanat
6. Arhitectură
7. Teatru
8. Dramaturgie
9. Cinematografie
10. Muzică vocală
11. Muzică instrumentală
12. Literatură
13. Poezie
14. Proză
15. Radio
16. Televiziune
17. Video
18. Artă media
19. Documentar
20. Concert
21. Piesă de teatru
22. Tablou
23. Jurnal de ştiri
24. Balet
25. Artist
26. Deceniu
27. Secol
28. Mileniu

 

Link spre lectia urmatoare


Lasă un comentariu

Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu.